Η 60χρονη Στέλλα Ζερβουδάκη κάνει καριέρα ως διπλωμάτης στην ΕΕ και είναι από την Κρήτη! Με σπουδές στη φιλοσοφία, την κλασσική φιλολογία και τις διεθνείς σχέσεις, τα τελευταία χρόνια έχει υπηρετήσει ως πρέσβης της ΕΕ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πιο πρόσφατο σταθμό τη Χιλή, όπου βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και σύντομα ολοκληρώνει τη διπλωματική της παρουσία στη συγκεκριμένη χώρα.
Όταν ο Κρητικός πατέρας της παντρεύτηκε τη Θεσσαλονικιά μητέρα της, η οικογένειά της, προφανώς και από τις δυο πλευρές, έζησε ένα δράμα, για τις διαφορετικές “αφετηρίες”. Πλέον, λέει η ίδια, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ίδια έζησε και μεγάλωσε στη συνέχεια στη Γερμανία, παντρεύτηκε από την Ουρουγουάη και απέκτησε 4 παιδιά που στην ουσία έχουν μετατρέψει την οικογένειά της σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα. Ο γιος της μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη Γαλλία και η σύντροφός του είναι από τη Γουατεμάλα. Η μια κόρη της ζει στο Βέλγιο και είναι παντρεμένη με Γάλλο. Η άλλη στην Αυστραλία, παντρεμένη με Αυστραλό, και η μικρότερη ζει στην Αμερική.
“Είμαι περήφανη για την πολυπολιτισμική μου οικογένεια”, δηλώνει η κ. Ζερβουδάκη. Η ίδια σπούδασε στο γερμανικό σχολείο της Θεσσαλονίκης και έχει γερμανική παιδεία, ενώ έζησε για χρόνια με την οικογένειά της στο Βέλγιο και τα παιδιά της μιλούν, εκτός από ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
«Ο αποφασιστικός παράγοντας για μια καλή συμβίωση των ανθρώπων είναι ο σεβασμός των πολιτισμών σε σχέση με άλλες κοσμοθεωρίες και ως εκ τούτου συνοδεύει την έννοια του ανθρωπισμού», λέει.
Θεωρεί ότι οι γερμανικές σπουδές της της άνοιξαν άλλους ορίζοντες για να αντιμετωπίσει μια σειρά θέματα. Σπούδασε φιλοσοφία και κλασσική φιλολογία καθώς και διεθνείς σχέσεις. Ενώ δίδαξε στη Σχολή Τέχνης του Βερολίνου.
Στα 22 της στην ΕΕ
Μετά την αποφοίτησή της, η Στέλλα Ζερβουδάκη υπέβαλε αίτηση στην υπηρεσία γλώσσας της ΕΕ. Το 1981 ξεκίνησε την καριέρα της στην ηλικία των 22 ετών ως μία από τις νεώτερες εργαζόμενες και μία από τις λίγες γυναίκες στην ΕΕ. ‘Εζησε μεταξύ των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια μετακόμισε στις Βρυξέλλες. Εκεί γεννήθηκαν οι τρεις κόρες και ο γιος της.
«Τα δέκα χρόνια που εργάστηκα στην υπηρεσία αυτή ήταν ιδανικά για μένα προκειμένου να συνδυάσω την εργασία και την ανατροφή των παιδιών», λέει σήμερα. Ήταν υπεύθυνη για 60 μεταφραστές στο τέλος. Παράλληλα δημιούργησε στις Βρυξέλλες με τον σύζυγό της μια γκαλερί τέχνης.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, συνέχισε την εκπαίδευσή της. Κατά τη γνώμη της, «δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να μαθαίνουμε στη ζωή». Σπούδασε διεθνείς σχέσεις και έκανε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ. Αργότερα μελέτησε μεσολάβηση, διαχείριση συγκρούσεων και διεθνείς διαπραγματεύσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Για την καριέρα της, επανειλημμένα έπρεπε να συμμετάσχει σε αυστηρούς διαγωνισμούς της ΕΕ.
Από το 2000 ήταν πρεσβευτής για τέσσερα χρόνια στην Ουρουγουάη και την Παραγουάη και από το 2012 έως το 2016 πρέσβης στη Γουατεμάλα. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Χιλή.
Σχετικά με την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει: «Ζούμε σε μια εποχή αλλαγών. Δεν μπορεί να υπάρξουν εύκολες λύσεις σε πολύπλοκες εξελίξεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση ή οι τεχνολογικές εξελίξεις. Και προσθέτει: “Οι αλλαγές μάς επηρεάζουν όλους. Η ΕΕ ως φιλόδοξος εγγυητής ειρήνης και ολοκληρωμένος οικονομικός χώρος αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα στον τομέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της οικονομικής ανάπτυξης για όλους».
Candiadoc με πληροφορίες από τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Cóndor που κυκλοφορεί στη Χιλή, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή